Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /home/c0242630/public_html/neprajzibibliografia/print.php on line 298

Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /home/c0242630/public_html/neprajzibibliografia/print.php on line 299

jakab albert zsolt
Romániai magyar néprajzi bibliográfia

 

SALAMON Andrea: 1 tétel lapozás: 1-1 Untitled Document

Romániai magyar néprajzi bibliográfia

A Kriza János Néprajzi Társaság korán felismerte a romániai magyar néprajzi és antropológiai kutatásokra vonatkozó szakszerű bibliográfia és tudománytörténeti, kutatástörténeti szintézis szükségességét. Noha az erdélyi néprajzi szakirodalomban történtek kísérletezések egy-egy szűkebb szakmai terület és régió könyvészetének összeállítására, vagy egy-egy jelesebb néprajzi kutató szerzői bibliográfiájának összegyűjtésére és kiadására, az igazán nagy vállalkozás elmaradt. A dr. Pozsony Ferenc által irányított Előmunkálatok a romániai magyarság néprajzához projekt keretében vállaltuk ennek a részfeladatnak az elvégzését. Célunk egy pontos, szakszerű, a tájékozódást nagyban elősegítő néprajzi-antropológiai bibliográfiai adatbázis összeállítása, rendszerezése és digitalizálása.

A KJNT több hasonló vállalkozást támogatott, elindított. A szakmai bibliográfiák összeállításában már fontos eredményeket ért el. Elkészült több olyan tematikus vagy személyi bibliográfia, amelynek építése, fejlesztése további célunk maradt. A Társaság Értesítőjében rendszeresen közölt személyi bibliográfiák mellett a nagyobb szintéziseket is javítottuk és beépítettük (Romániai magyar néprajzi könyvészet 1919–1944, Faragó József bibliográfiája, Kalotaszeg bibliográfiája, Háromszék néprajzi és honismereti bibliográfiája 1844–2002). A moldvai csángók bibliográfiája már korábban felkerült a világhálóra.

A 2002-től folyó gyűjtőmunka dokumentálódást jelent az erdélyi és magyarországi néprajzi intézetekben, múzeumokban, könyvtárakban, tanszékeken. A különböző periodikák, évkönyvek, belső kiadványok, konferenciakötetek, gyűjteményes kötetek, néprajzi monográfiák és egyéb hazai és magyarországi szakmai fórumok néprajzi-antropológiai anyagát igyekszik összesíteni, egységesíteni, majd tudományosan hasznosíthatóvá tenni.

Átnézett periodikák, évkönyvek:

A bibliográfiában jelenleg 15039 tétel szerepel. Adatbázis-építő munkánkat tovább szeretnénk folytatni, az adatok bevitele mellette a rendszerezést, magát a koncepciót is szeretnénk tovább finomítani.


(c) Jakabffy Elemér Alapítvány, Kriza János Néprajzi Társaság, Media Index Egyesület 1999-2024
Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelmi záradék